Завантаження ...

На Сумщині працюють над підвищенням енергоефективності територіальних громад

На Сумщині працюють над підвищенням енергоефективності територіальних громад фото

У Сумській області відбувся регіональний семінар «Підвищення енергоефективності територіальних громад Сумської області»



У Сумській області відбувся регіональний семінар «Підвищення енергоефективності територіальних громад Сумської області»

Семінар відкрив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко. У режимі відеозв’язку він повідомив, що наразі прийнято за основу проект Закону «Про енергетичну ефективність». Мета законопроекту – стимулювати енергоефективність у всіх сферах економіки. Основне завдання – пошук коштів на ці потреби.

«Сьогодні створено чимало інструментів для можливості фінансування громадами цього напрямку: зелені гранти, зелені облігації, теплі кредити, державні програми та гранти, банківські програми тощо, – зазначив він. – Енергоефективне використання енергетичних ресурсів – це розквіт держави, крок до конкурентоспроможної економіки, гідного рівня життя українців та євроінтеграції, – розповів він. – Енергоефективність та зелена енергетика – це саме ті напрямки, які потрібно розвивати кожній громаді, щоб одночасно вирішити економічні, енергетичні та екологічні проблеми. Завдяки впровадженню програм підтримки зелених проектів громади отримають стабільне енергозабезпечення, економію витрат на оплату комунальних послуг та покращення комфортних умов проживання, модернізацію будівель та активізацію бізнесу, поповнення бюджетів різних рівнів, створення робочих місць».

Заступник голови облдержадміністрації Тарас Савченко розповів, що Сумщина лідирує за програмою видачі теплих кредитів – як по кількості отриманих кредитів, так і по кількості залучених коштів.

За його словами, в області активно ведеться робота щодо реалізації заходів з підвищення енергоефективності і енергозбереження, у тому числі впроваждення систем енергетичного менеджменту та сучасних систем моніторингу, контролю споживання енергоресурсів; стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів; застосування енергоефективних технологій на комунальних підприємствах та у бюджетних установах; встановлення індивідуальних теплових пунктів для можливості регулювання подачі тепла в залежності від температури повітря ззовні; переведення котелень на альтернативні види палива. ТЕЦ області частково переходять на використання вугілля, для того, щоб зменшити споживання газу.

«Сьогодні енергоефективність – це локомотив для реформування та розвитку української економіки. Дуже важливо ставити для себе завдання у кожному місті, селищі, селі – зменшити споживання енергії, – повідомив Тарас Савченко. – Разом з тим, хочу зазначити, що питання енергоефективності та енергозбереження є одним з пріоритетних питань у діяльності обласної державної адміністрації. Цьому напрямку приділяється максимальна увага».

Заступник голови облдержадміністрації повідомив також, що в області ведеться робота щодо впровадження систем енергетичного менеджменту. Уже функціонують такі системи у містах Суми, Глухів, Конотоп, Охтирка, Краснопільській та Тростянецькій територіальних громадах. Значна увага приділяється питанню залучення коштів інвесторів шляхом укладання енергосервісних контрактів. Так, на сьогодні в області уже реалізуються 11 ЕСКО-контрактів.

«Сумська облдержадміністрація налаштована на співпрацю з науковцями, органами місцевого самоврядування та центральними органами виконавчої влади у питаннях підвищення енергетичної ефективності та енергозбереження», – наголосив Тарас Савченко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: