Завантаження ...

На Cумщині за підтримки облдержадміністрації видаються книги, присвячені темі голодомору

За останні роки за кошти обласного бюджету було видано до десятка збірок, досліджень, спогадів очевидців, художніх нарисів на цю тематику



За останні роки за кошти обласного бюджету було видано до десятка збірок, досліджень, спогадів очевидців, художніх нарисів на цю тематику

Серед праць, присвячених голодомору на Сумщині, чільне місце займає книга художника-графіка Миколи Бондаренка «Україна 1933: кулінарна книга. Пам'ять людська». Книга містить свідчення очевидців Голодомору у селах Буринського району Сумської області. Графічна серія художника − 89 гравюр із «кулінарними рецептами», до яких були змушені вдаватися люди, щоб вижити. Спогади очевидців та архівні документи доповнюють загальну картину сумних реалій лише одного району на Сумщині на початку 30-х років минулого століття.

Також за кошти обласного бюджету були видані три книги «Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців». У передмові до другої книги йдеться: «Правда про голод, якою б вона не була страхітливою, потрібна не лише тим, хто пережив його, а й молодому поколінню. Тому надзвичайно важливим стало проведення обласної програми «Голодомор у пам’яті народу», до якої долучилися студенти-філологи Сумського державного педагогічного університету. Результатом став вихід першої частини цього збірника, куди увійшло 156 свідчень очевидців голодомору на Сумщині…».

Ці та інші книги є в бібліотеках області, користуються попитом читачів, а у дні вшанування пам’яті жертв Голодомору стають ще актуальнішими. Як і книги на цю тему, що надсилають на Сумщину у порядку обміну інші області, де також займаються дослідженням трагічних сторінок історії України.

Минають роки… Пам'ять людська має здатність забувати особливо трагічні сторінки життя. Та й очевидці тих подій відходять у вічність. Лиш те, що закарбоване у слові, буде збережене.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: