Завантаження ...

Актуально! Додаток доповненої реальності: почуйте голоси політв’язнів, які зовсім поряд

Чернігівщина є одним з регіонів України, в якої є сотні кілометрів кордону з країною-агресором.



Чернігівщина є одним з регіонів України, в якої є сотні кілометрів кордону з країною-агресором. Це дає її жителям реальний поштовх до розуміння жахливих та відверто злочинних дій росіян щодо українців як на Донбасі та в Криму, так і в самій РФ. Так-так, ніколи не варто забувати, що фронт боротьби за життя та незалежність українців простягається не тільки на Донбасі та в Криму. Велика кількість людей страждають та втрачають своє здоров’я в застінках кремлівських буцегарень лише за те, що вони з України.

Вже рік як одних з перших українських політв’язнів, за життя яких роками боролась ціла країна, звільнили із по суті російського полону. Мова про Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Володимира Балуха. Проте, чи пам’ятають жителі Чернігівщини, що їм довелося пережити за всі роки проведені в різних СІЗО та в’язницях РФ…?

Аби повною мірою зрозуміти, що переживали та переживають бранці Кремля, активісти ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Українського культурного фонду і в співпраці із Центром громадянських свобод та з іншими партнерами створили проєкт – #PrisonersVoice. Його мета – привернути увагу світової спільноти до українських політв’язнів, які перебували або досі перебувають у російських тюрмах, та до порушення Російською Федерацією прав людини загалом, не тільки в тюрмах, і не тільки у відношенні українців.

На сайті https://prisonersvoice.app можна прочитати історії окремих політв’язнів про їх життя у російських в’язницях, де тортури були не чимось забороненим, а навпаки процедурою без якої ті місця неможливо уявити.

Унікальним форматом для розуміння та відчуття всього того, що пережили у кремлівських застінках українські політв’язні, став мобільний додаток #PrisonersVoice. Він поєднує мистецьку практику з сучасною технологією доповненої реальності. Кожен, хто завантажить цей додаток, зможе повною мірою осягнути, як проводились допити та що відбувалося у в’язницях на території РФ з трьома колишніми бранцями Кремля: Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Володимиром Балухом.



Новий експериментальний формат для збереження пам’яті про репресивну політику Росії щодо українців під час війни на Донбасі та внаслідок анексії Криму, дає нові можливості для кожного з нас осмислити досвід українських політв’язнівіз залученням уяви та емпатії. Завдяки цьому, пам’ять про звірячу натуру владної верхівки Російської Федерації не зникне і через десятки років. Простіше кажучи, заплющити очі на болючі моменти оповідей політв’язнів, нікому не вдасться!

Можливо, завдяки такому проєкту, ООН, Рада Європи, Європейський Союз, ОБСЄ, а також уся світова спільнота нарешті розпочне вживати невідкладні заходи для порятунку незаконно ув’язнених українців у Росії, в анексованому Криму та окупованому Донбасі.

Автори проєкту #PrisonersVoice щиро закликають усіх небайдужих зробити три прості кроки на сайті проєкту https://prisonersvoice.app, які допоможуть припинити свавілля Кремля та повернути всіх політв’язнів додому.



Крок 1.
Завантажити додаток #PrisonersVoice для IOS або Android та з перших вуст почути історії Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Володимира Балуха. Додаток уже доступний на Google Play. Наразі він працює у бета-версії. Невдовзі очікується #PrisonersVoice й у AppStore.

Крок 2.Підписати петицію #PrisonersVoice. Сьогодні у небезпеці перебувають тисячі незаконно ув’язнених українців в Росії та на окупованих нею територіях. Їх ґвалтують, б’ють, катують струмом, виривають нігті і зуби, позбавляють сну, води та їжі, погрожують розправою членам їх сімей. Підпишіть петицію, яка допоможе залучити міжнародні організації до справи звільнення заручників Кремля.

Крок 3.Стати волонтером кампанії #PrisonersVoice. Досвід Сенцова, Балуха та Кольченка доводить, що підтримка дуже важлива для кожного бранця Кремля. Від листів, які допомагають пережити нелюдські умови колоній, до акцій для привернення уваги міжнародних гравців, які тиснуть на Росію санкціями.
Адже тільки спільними зусиллями ми зможемо повернути українських політв’язнів додому!

Довідка

Застосунок із 10-хвилинною AR-технологією можна завантажити на планшет або мобільний телефон. Звукова доріжка викладена українською мовою, а також перекладена англійською. Незабаром додаток оновиться та матиме переклад також французькою, німецькою та польською мовами.

***

Проєкт #PrisonersVoice підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Українського культурного фонду і в співпраці із Центром громадянських свобод та з іншими партрнерами. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: