Завантаження ...

27 червня відзначається всесвітній день рибальства

Рибальство - серйозний і важкий труд. Він значно відрізняється від риболовлі - виду відпочинку на березі з вудкою або в човні, заради розваги. Але 27 червня Всесвітній день рибальства святкують всі



Рибальство - серйозний і важкий труд. Він значно відрізняється від риболовлі - виду відпочинку на березі з вудкою або в човні, заради розваги. Але 27 червня Всесвітній день рибальства святкують всі - і професіонали, і любителі.Рибальство зародилося ще в епоху палеоліту. Тоді племена, які жили на берегах океану, особливо в районах, де не було скотарства, харчувалися виключно тим, що дасть морська безодня. Пристосування життя, знаряддя праці, релігія були підпорядковані цій праці. Так тривало століттями. В основному, таким чином жили народи в Північній Америці, на території нинішньої Скандинавії на Алясці. Встановлено, що першу вудку винайшли 16 тисяч років тому. До цього у рибалок були об'ємні пристосування, на зразок кошиків, сіток. Гачок для лову зробили в бронзовому столітті. Спочатку це була кістка, загострений сучок дерева, потім залізо, сьогодні рибальські гачки роблять з металевих нержавіючих сплавів.

Уже в середні віку рибальство намагалися якось регламентувати. Так, у Франції ловити рибу могли тільки представники риболовного цеху, священики і знать. А в Англії в 1496 році навіть цілий посібник видали про різного роду снастях, пристроях, прикорму і інших деталях рибного лову. Цікаво, що його написала леді, Джуліана Бернерс.

Люди, які не жили за рахунок лову риби, а хотіли розважитися, таким чином, теж багато зробили для розвитку цього заняття. В Єгипті, наприклад, винайшли сітки і сачки, а в Стародавньому Римі подібне проведення часу навіть навчальним предметом зробили. Вважалося, що спостережливість і проникливість виховує даний предмет.

Згодом рибальство було розділене на промислове (великі обсяги, що впливають на економіку країни), споживче (цей вид можна вже називати риболовлею для себе) і спортивне (чемпіонати світу, Європи, різних країн по вилову тих чи інших видів риби, з безліччю правил, обмежень і певним набором снастей).

В останні десятиліття, коли технічний прогрес досяг величезних висот, способи лову риби теж удосконалилися. Іноді вони стають просто варварськими. З'явилися численні браконьєри, багато видів риб виявилися на межі зникнення.

Крім того, велика проблема на рівні країн - поділ районів рибальства, адже косяки риб не живуть на одному місці, а ходять по всьому Світовому океану. Самотньому рибалці з вудкою все одно, на якому бережку сидіти, а промисловики втрачають гроші; люди, які харчуються переважно рибою, просто голодують.

Щоб вирішувати ці проблеми, представники різних держав збираються на Міжнародні конференції з регулювання і розвитку рибальства. На одній з таких Світових конференцій в 1984 році в Римі і було прийнято рішення про щорічний Всесвітній день рибальства 27 червня. В Україні ще існує і споріднене свято - День рибака, відзначається він у другу неділю липня.

ООН теж приділяє рибному питанню пильну увагу. Так, на черговій нараді було заявлено, що сьогодні в світі в середньому людина споживає 17 кг риби на рік, тоді як ще п'ять років тому ця кількість дорівнювала 9. Зросла і кількість тих, хто рибу добуває. Праця рибалки-промисловика важка і сувора, тому це той день, коли можна об'єднатися, поділитися досвідом, просто відпочити разом, відчуваючи особливе рибальське братство і єднання.

До цієї дати щорічно офіційні організації промисловиків готують свої звіти, доповіді про стан справ в галузі. На рівні влади відбуваються нагородження рибалок які відзначилися.

У риболовецьких артілях організовують свята, змагання, конкурси. А рибалки-спортсмени проводять свої змагання.

Рибалки-любителі в цей день теж не залишаються вдома, адже дуже часто таке захоплення переходить в пристрасть, коли в вихідний день чоловіки (і жінки все більше) проводять не вдома, а на березі річки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: