Завантаження ...

Як відзначити новорічні свята з мінімальною шкодою природі - радять сумчанам екологи

Міністерство екології та природних ресурсів України дає поради, які допоможуть зменшити шкоду для навколишнього середовища.



Міністерство екології та природних ресурсів України дає поради, які допоможуть зменшити шкоду для навколишнього середовища.

Для того, щоб виправдати завдану довкіллю шкоду при виробництві штучної ялинки, треба користуватись нею мінімум 10 років. Важливо, аби матеріали, з яких виготовлена ялинка, були безпечними та не завдавали шкоди здоров’ю. Тому варто запитати у продавця чи самостійно ознайомитись зі складом виробу. В ідеалі ялинка повинна мати сертифікат якості, який засвідчує безпечність виробу і в якому має зазначено, що у складі виробу відсутні формальдегіди, метилен, ацетон та різного роду смоли.

Ялинки, які вирощували на спеціальних плантаціях, повинні бути промарковані самоклейними етикетками з індивідуальним номером. За ним на спеціальному сайті можна перевірити легальність дерева.

З метою попередження та виявлення випадків пошкодження лісових насаджень в передноворічний період проводиться посилене патрулювання лісових масивів. У разі затримання порушник змушений буде заплатити штраф у розмірі 85–-170 грн. та шкоду, розмір якої залежить від місця скоєння незаконної рубки та діаметра новорічної ялинки.

У грудні-січні за деревце діаметром у нижньому зрізі до 10 см доведеться сплатити 453,99 гривень.

У разі виявлення порушень необхідно повідомляти Державну екологічну інспекцію у Сумській області: тел./факс: 77-10-15, e-mail: sumy@dei.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: