Завантаження ...

Увага! На Сумщині активізувались шахраї

Знову телефонні аферисти ошукали довірливих жителів Сум, Лебедина, Ромен та Конотопського району. І попри постійні застереження поліцейських про так званих псевдобанкірів, псевдополіцейських, псевдосоцпрацівниць



Знову телефонні аферисти ошукали довірливих жителів Сум, Лебедина, Ромен та Конотопського району. І попри постійні застереження поліцейських про так званих псевдобанкірів, псевдополіцейських, псевдосоцпрацівниць, тощо довірливі громадяни продовжують потрапляти у їх тенета та втрачати свої гроші. Цього разу результатом такої надмірної довіри стала втрата майже 121 тисячі гривень.

Так, до Сумського відділу поліції звернувся 86-річний дідусь. Він розповів, що ввечері на його стаціонарний номер телефону подзвонив чоловік та представився слідчим. Він повідомив, що син пенсіонера скоїв ДТП, в результаті чого постраждала жінка. Тож, аби допомогти синові уникнути кримінальної відповідальності, запропонував йому допомогти потерпілим грошима, на що старенький погодився. «Ціною» питання стали 73 тисячі гривень, які пенсіонер передав невідомому, що прийшов до нього додому.

Інше повідомлення про шахрайство до поліції надійшло від 77-річного мешканця Конотопського району. Чоловік розповів, що біля свого двору зустрів невідомого чоловіка, який назвався працівником пенсійного фонду та повідомив, що проводить обмін грошей – старих купюр на нові, в результаті чого дідусь виніс свої заощаджені 20 тисяч гривень та обміняв їх на сувенірні папірці.

Ще трьох жителів Роменського району та 60-річну жінку з Лебедина ошукали зловмисники, які видавали себе за банківських працівників. І якщо 45-річний роменчанин за підказками зловмисника так би мовити «допомагав» розблокувати свою картку, його 53-річний «земляк» підтверджував достовірність даних у банківській базі даних. Жінка ж навпаки, довірилась аферисту, який повідомив, що з її рахунку намагаються невідомі зняти гроші, тож, аби убезпечити себе від зловмисників, продиктувала шахраю всю секретну інформацію та лишилась всіх грошей.

В поліції за всіма фактами відкрили кримінальні провадження за ч.1 ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Правоохоронці знов звертаються до громадян з проханням, обмежити спілкування з незнайомцями, які видають себе за банківських працівників, поліцейських чи інших представників держустанов. Всі фінансові питання вирішувати лише у банківських установах, адже жодна банківська операція «не вирішується» телефонною розмовою, а справжні банкіри не випитують персональних даних своїх клієнтів, тим паче секретної інформації по карті. З подібними дзвінками звертаються лише шахраї. Крім того, отриману інформацію можна перевірити за номерами клієнтської підтримки (клієнти «Приват Банку» про можливі випадки шахрайства можуть зателефонувати на номер 3700, а клієнти «Ощадбанку» - за номером 0 800 210 800, цілодобово, з мобільного - безкоштовно). А якщо повідомили, що родича чи близьку людину, що знаходиться в поліції, розпитайте де саме вона знаходиться, її персональні дані, прізвище, ім’я, по-батькові, адреса, причина затримання, після чого самі зателефонуйте до відділу або відділення поліції та переконайтеся в цьому. Як правило, такі дзвінки виявляються звичайнісінькою «шахрайською пасткою». Спілкуйтеся частіше зі своїми літніми родичами, близькими чи старенькими сусідами, розповідайте про схеми афер, зокрема про те, що в Україні не проводять грошової реформи, про незнайомців, яких ні в якому разі не можна пускати до своїх осель. А про всіх підозрілих візитерів та подібні дзвінки від незнайомців, краще одразу повідомляти поліцію, зателефонувавши на «102».

Відділ комунікації поліції в Сумській області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: