Завантаження ...

В Сумах затримали серійних шахраїв (+відео)

Спочатку аферистка видавала себе за родичку своїх жертв, а потім повідомляла, що потрапила в ДТП з потерпілими. Та щоб її не притягли до кримінальної відповідальності, просила грошей.



Спочатку аферистка видавала себе за родичку своїх жертв, а потім повідомляла, що потрапила в ДТП з потерпілими. Та щоб її не притягли до кримінальної відповідальності, просила грошей. В розмові з літніми сумчанами вона домовлялась про зустріч, а потім її спільник швидко брав гроші і зникав. В поліції вже довели їх причетність щонайменше до шести таких злочинів, в результаті чого їй вдалось збагатитись на сто тисяч гривень.

Коли в квартирі літньої сумчанки задзвонив телефон, вона одразу підняла слухавку. На іншому кінці дроту почула жіночий голос. Дзвонила нібито її донька, яка просила про допомогу. Вона говорила, що на орендованому автомобілі збила людину, тож, аби її не посадили за грати, попросила допомогти відкупитись. Вона просила гроші, які 70-річна бабуся мала віддати її «представнику». І як чоловік старенької не відмовляв свою дружину цього не робити, приводячи вагомі доводи, бабуся все одно вийшла до незнайомої автівки, яка чекала на неї біля будинку. З автомобіля вийшов чоловік, який набрав зі свого мобільного так звану доньку жінки. Та ж запевнила, що це і є її представник, якому і наказала віддати гроші. Не вагаючись старенька дістала та віддала 400 доларів США та 200 євро, після чого той швидко зник. І хоча спочатку, за словами заявниці, вона з полегшенням зітхнула, вже наступної миті, коли піднялась до квартири та почала говорити зі своїм чоловіком, зрозуміла, що стала жертвою аферистів.

За словами пенсіонера, який одразу відчув щось неладне в цій історії, він всіляко намагався відмовити дружину не віддавати гроші не знайомцю. В той час коли його дружина розмовляла з аферисткою, він зателефонував на роботу, де працює їх донька, які підтвердили, що вона на роботі. Крім того згадав, що донька не має прав, тож, не могла сісти за кермо автомобіля. Але для його дружини цих аргументів виявилось замало.

«Зловмисниця та її спільник затримані, - коментує Павло Карабута, начальник Сумського відділу поліції. – Вони зізнались, що протягом останніх двох місяців жили за рахунок ошуканих пенсіонерів. За цей час збагатились на сто тисяч гривень. Серед їх жертв пенсіонери віком від 68 років до 80 років, які намагаючись «допомогти» своїм близьким, віддавали зловмисникам всі свої гроші. Суми сягали від 10 до 30 тисяч гривень. В поліції вже довели їх причетність до скоєння щонайменше шести таких злочинів по Сумах. Є припущення що кількість потерпілих значно більша».

Судом їм обрали міру запобіжного заходу у вигляді - тримання під вартою, з можливістю внесення застави в розмірі сто сорок тисяч гривень. Слідчі їх дії кваліфікували як шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому за ознаками ч.2 ст. 190 Кримінального кодексу України. Підозрюваних продовжують перевіряти на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Зловмисникам загрожує до п’ять років ув’язнення.

Та працівники поліції вкотре звертаються до громадян з проханням, бути вкрай обережними та розсудливими із незнайомцями, які повідомляють про родича, який причетний до скоєння злочину і просять за це грошову допомогу у вирішенні кримінальних питань. Не вірте їм, не віддавайте свої заощадження. І про подібні випадки афер розповідайте батькам, рідним похилого віку чи просто літнім сусідам, які найбільш уразливі та звикли довіряти незнайомцям. Розповідайте як правильно діяти в подібних випадках і куди телефонувати, якщо раптом їм зателефонують з подібними пропозиціями. Головне – ні кому ні за яких обставин не віддавати свої заощадження, а про подібні дзвінки повідомляти працівників поліції за номером «102».

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: